Detry blijft in de running voor de eindzege

Thomas Detry zit na twee dagen nog steeds op koers om de eerste Belgische winnaar van de Soudal Open in bijna zeventig jaar te worden. Hij gaat als nummer drie het weekend in met slechts twee slagen achterstand op de Zweedse leider Simon Forsström.

De 30-jarige Detry gaat op de Rinkven International Golf Club op zoek naar een eerste DP World Tour-zege. Na een uitstekende eerste dag met 67 slagen vijf onder par ging hij in de tweede ronde door op zijn elan. Met 66 slagen op vrijdag gaat hij het weekend in met een totaal van negen onder par.

Als Detry straks de Soudal Open wint, schrijft hij geschiedenis. De laatste zege van een landgenoot op de Belgian Open dateert al van 1956. Toen kroonde Flory Van Doninck zich voor de vijfde keer tot laureaat, een tornooirecord.  

De te kloppen man na twee dagen blijft echter de Zweed Simon Forsström, die in een ronde van 67 slagen, vier onder par, vijf birdies liet noteren. Hij gaat aan de leiding met elf onder par.

De Franse rookie Jeong Weon Ko volgt op één slag van Forsström. Hij speelt zijn eerste seizoen op de DP World Tour nadat hij vorig jaar in de top 20 eindigde op de Road to Mallorca van de European Challenge Tour.

De Fransen Julien Brun, Jens Dantorp uit Zweden en James Morrison uit Engeland delen de vierde plaats op acht onder par.

Player Quotes

Simon Forsström: “Ik weet niet echt wat ik in het bijzonder goed heb gedaan, maar met één bogey heb ik een stabiele prestatie neergezet. Ik heb veel greens geraakt, ik denk dat ik maar drie keer gechipt heb in twee ronden. Dat is de sleutel tot succes. Het is belangrijk om een goed gevoel te hebben en te weten dat het goed gaat, want soms bevalt de baan je gewoon niet en dan is het moeilijk om goed in je spel te komen.”

Jeong Weon Ko: “Het is fijn om zo aan het tornooi te beginnen. Ik denk dat ik dit jaar nog nooit zo’n goede start heb gehad. Het was altijd een strijd om door de cut te komen. Het is fijn om me daar nu geen zorgen over te maken en gewoon mijn spel te spelen. Ik hoef me alleen maar bezig te houden met wat ik moet doen tijdens de slag zelf. Het waren twee goede rondes waar ik heel blij mee ben.”

Thomas Detry: “Wat een geweldige score vandaag. Ik heb een paar foutjes gemaakt, maar iedere keer slaagde ik erin om terug te knokken met een birdie. Ik kan alleen maar blij zijn met deze mooie ronde.”

“De sfeer is hier ook geweldig. Soms vergeet ik wel eens hoe enthousiast mensen zijn, vooral als ik aan de andere kant van de wereld speel. En hier zo je zoveel uitgelaten mensen, zoals bij mijn putt op de laatste hole. Dat is gewoon geweldig. Ook voor de golfsport. Hopelijk kunnen we tijdens het weekend er nog een schepje bovenop doen.”