Soudal Open: De European Tour maakt zijn comeback in België

Op de tornooikalender van de European Tour golf prijkt vanaf 2022 opnieuw een Belgische manche: de Soudal Open. Golazo – dat het tornooi zal organiseren – Rinkven International Golf Club, titelpartner Soudal en de Koninklijke Belgische Golf Federatie bundelen de krachten voor een gloednieuwe Belgian Open vanaf 2022.

De Soudal Open vindt plaats in mei of juni 2022 (de precieze datum moet nog bevestigd worden) op de Rinkven International Golf Club in Schilde. Het wordt een vierdaags tornooi met een prijzenpot van liefst 1 miljoen euro. Er zal gespeeld worden volgens het 72 holes strokeplay format met 156 spelers en een cut na de tweede ronde. Op de woensdag van de tornooiweek staat een pro-am competitie op het programma. De European Tour wordt beschouwd als de belangrijkste golfcompetitie buiten Noord-Amerika met tornooien in 24 landen en een totaal jaarlijks prijzengeld van meer dan 150 miljoen euro. Tal van topspelers treden elk jaar aan in hun jacht op de prestigieuze Order of Merit, ‘the Race to Dubai’.

Soudal, Europa’s grootste onafhankelijke producent van mastieken, lijmen en PU schuimen, verleent voor drie jaar zijn naam aan het tornooi. Ons land heeft een lange traditie op het vlak van open golftornooien, die teruggaat tot in 1910. Toen werd op de Koninklijke Golf Club van België de allereerste Belgian Open georganiseerd. In 1978 werd het een manche van de European Tour, die zes jaar eerder ontstond. De laatste editie vond plaats op de Royal Zoute Golf Club in 2000. In 2018 en 2019 organiseerde de Rinkven International Golf Club wel de Belgian Knockout, een tornooi volgens een alternatief format.

Vic Baron Swerts, oprichter en voorzitter van Soudal is zelf een gepassioneerde golfer: “We zijn als bedrijf actief over de hele wereld en we zijn dan bijzonder fier om een competitie van dit niveau te kunnen ondersteunen. De Belgische spelers doen het voortreffelijk op de Tour, het is dan ook tijd voor een tornooi op datzelfde niveau. De Soudal Open moet een feest van het golf worden en zal the place to be zijn voor de Belgische golfliefhebber.”

Keith Pelley, CEO van de European Tour: “België heeft een sterke traditie van European Tour events en heeft al heel wat toptalenten voortgebracht. We zijn dan ook erg blij om met de European Tour te kunnen terugkeren naar België. Soudal is de ideale partner voor dit tornooi en we zijn erg blij dat zo’n wereldspeler zijn schouders zet onder een European Tour evenement.”

“Dergelijk tornooi in België mogen organiseren, is een hele eer voor ons land en onze federatie”, zegt Emmanuel Rombouts, voorzitter van de Koninklijke Belgische Golf Federatie: “De terugkeer van de European Tour is op meerdere vlakken goed nieuws: onze huidige topgolfers krijgen eindelijk een thuismatch, maar ook onze talenten en toekomstige toppers varen er wel bij. De hele Belgische golfwereld zal hier beter van worden en zich nog verder kunnen ontwikkelen.”

Dimitri Rombouts, voorzitter van de Rinkven International Golf Club, verwelkomt het tornooi met open armen: “We zijn tegelijk fier en blij om de Belgische en Europese toppers opnieuw te kunnen ontvangen bij ons, na twee jaar afwezigheid. Namens de club wil ik titelpartner Soudal en Vic Baron Swerts in het bijzonder – als lid van onze club – bedanken voor de steun voor dit tornooi. Al onze leden en onze medewerkers zijn klaar om deze geweldige uitdaging aan te gaan en van de Soudal Open een feest van het golf te maken.”

Bob Verbeeck, CEO van Golazo: “Met deze Soudal Open willen we opnieuw de magie van de grote golftornooien in ons land creëren. We zijn met Golazo al enkele jaren actief in het golf, op tal van vlakken. Een belangrijk tornooi past uiteraard in dat rijtje. We willen vooral helpen om het golfen in ons land nog toegankelijker te maken en het aan duizenden Belgen te kunnen aanbieden als een ideale manier om te bewegen.“

Later dit jaar volgen meer details over het tornooi.